tiistai 20. lokakuuta 2015

Hius ja iho tietoutta

Hiukset 
(alkuaineet: hiili, vety, happi, typpi ja rikki)


Hius koostuu kuolleista ja kovettuneista soluista eli keratiinista.


hiuksen rakenne:





Keratiini = sarveistuneista soluista muodostunutta, kuitumaista ainetta.

  • kovaa ja kiinteää
  • ei liukene veteen
  • imee vettä itseensä ja siten turpoaa ja pehmenee
  • liukenee alkaliseen aineeseen
Hyaliini (=solujen väliaine) pitää keratiinisolut kiinni toisissaan ja sitoo vettä hiuksiin.

Keratiini sisältää: proteiinia, kysteiiniä(rikkipitoista aminohappoa), melaniinia (pigmenttihiukkasia), rasva-aineita ja suoloja, mineraaleja
 


Papillaariosa eli juuri:
(hiusnysty)

  • Syntyy: hius syntyy jatkuvan solunjakautumisen seurauksena
  • muodostunut: papillan pinta on muodostunut epidermiksen tyvikerroksen solujen kaltaisesta solukosta
  •  papillan sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa ravinteikasta ja hapekasta verta soluille.
  • Henlen ja Huxleyn kalvot ympäröivät hiusnystyä ja suojaavat hiuksen ihonalaista osaa


 Hiuksen ihonpäälinen osa: (eli natiiviosa)
  • Suomu- eli pintakerros (kutikula) 
-Koostuu levymäisistä, rosoreunaisista, hiusta kiertävistä, päälekkäisistä keratiinikuiduista, jotka päällekkäin limittyessään muodostavat hiuksen pinnan.
-Hiuksessa on keskimäärin 6-10 suomukerrosta hiuksen paksuuden mukaan. 
-Suomukerros: väritön ja läpikuultava. Vettä ja likaa hylkivä pinta.  
-Hiuksen pinnan kiilto riippuu keratiinilevyjen tiiviydestä.

-Hiusten kasvaessa vanhemmiksi suomut muuttuvat rosoreunaisemmiksi kulumisen vuoksi.
 
-Mekaaninen rasitus (harjaaminen, tupeeraaminen, kuuma ilma) kuluttavat suomuisen pinnan rakennetta.

  • Kuitukerros eli kortex
Muodoltaan putkimaisia kuitusoluja, joita solujen väliaine pitää koossa. Kuitusolu koostuu makrosäikeistä, joista koostuvat mikrosäikeet. Mikrosäikeet koostuvat alkusäikeistä. Kuitukerroksessa sijaitsee hiuksen melaniini eli väripigmentit. Kuitukerroksen rakenne antaa joustavuuden hiuksiin. Hiuksen keratiiniketjuja ja sen kierteistä muotoa pitävät koossa kemialliset sidokset, vety-, suola- ja rikkisidokset.
  • Ydinkeskus eli medulla
Ydinkerros sijaitsee kuitukerroksen keskellä ja se muodostuu tyhjistä onteloista. Merkitystä ydinkerroksesta ei tunneta hyvin, mutta joistakin hennoista hiuksista se voi puuttua kokonaan. Ydin voi jatkua koko hiusvarren mitassa tai katketa ja alkaa uudelleen.


Hiuksen ominaisuus


Paksuuden eli läpimitan voi mitata hiusvahvuusmittarilla. Hiusten kuntoa voi arvioida paksuuden mukaan. Kemialliset käsittelyt ohentavat hiusta.

Taipuisuus ja kiharuus ovat yksilöllisiä ominaisuuksia hiuksessa. Kiharat hiukset sijoittuvat ilmavasti toistensa päälle ja ovat helppo materiaali kampaajalle, jos asiakas haluaa kampaukseensa kiharaisen pinnan eli aktiivisen pinnan.


Kimmoisuus: Hyväkuntoinen ja käsittelemätön hius venyy 10-30% mutta pystyy palautumaan entiseen muotoonsa. Rakennevaurioitunut hiusrakenne menettää joustavuuttaan ja veltostuu. Siksi vaurioittunut hius on venyvämpi. Hiuksen venyvyyttä voidaan mitata vetolujuusmittarilla, jolla pystytään kartoittamaan hiuksen rakenteen kunnon.
 
Hygroskooppisuus eli imukyky: Hygroskooppisuudella tarkoitetaan hiuksen kykyä sitoa kosteutta esim. ilmasta. Hius muuttuu venyvämmäksi ja turpoaa mitä enemmän se on imenyt kosteutta.


Hiuksen sähköinen varaus: Hiuksen pinta on sähköiseltä varaukseltaan negatiivinen ja vetää puoleensa vastakkaista varausta olevia hiuksia. Puhtaat ja kuivat hiukset ovat usein sähköiset ja lentävät. Mitä huonokuntoisempia hiukset ovat, sitä negatiivisempi varaus on. Sähköisyyttä voidaan vähentää kationiaktiivisilla hiustenhoitotuotteilla.



Hiuslaatu

 ESSENTIAL SKILLS - Hiuksen rakenteet

Normaali hius: 
-Hius on kimmoisa ja elinvoimainen. 
-Talin eritys on normaali
-Näyttää hyväkuntoiselta ja kiiltävältä
-Irtonainen päänahka
-Hiuspohja terveen näköinen

Ohut hius: Läpimitaltaan ohut yksittäinen hius tarvitsee tukea ja runsautta. Muotoilutuotteet kampauksissa ja oikeanlainen huolellisesti suunniteltu leikkaus ohennustekniikoilla, joilla pyritään muokkaamaan hiusmassan rakennetta kohoavaksi auttavat ohuiden hiusten kanssa. Kampaustuotteet muodostavat hiuksen pintaan kalvon, jonka tarkoitus on antaa hiukselle mekaanista tukea. 

Kuiva hius on aina samalla rasittunut esim. liiallisesta muotoiluvälineiden käytöstä tai vaalennuksesta. Syynä voi olla myös sairaus, lääkitys tai rankat dieetit. Jos hius on kuiva sen pintakerros on karhea, eikä sen rakenne ole niin sileä kuin pitäisi. Oikeanlainen hiusten hoitaminen auttaa asiaan. 

Lasimainen hius: Pintarakenteeltaan liukas hius on pinnaltaan sileä ja kiiltävä, koska suomukerros on sulkeutunut ja tiivis. Liukas hiuslaatu tarvitsee kampautuakseen kitkaa, jotka saadaan aikaiseksi muotoilutuotteilla

Huokoinen hius on vahingoittunut ja suomukerros on auki paljastaen sisemmän kerroksen. Hius on himmeä, kuiva ja katkeilee helposti. Hius näyttää elottomalta ja kiillottomalta.


Hiusten elinkaari                            

1. Kasvuvaihe (angeenivaihe)
Kestää 2-6 vuotta, mutta se lyhenee, kun ihminen ikääntyy. Solut jakaantuvat ja työntävät keratinisoituvia soluja karvatupesta ylöspäin.  Uusi hius kasvaa noin 1cm kuukaudessa. Normaalisti 85-90% hiuksista on kasvuvaiheessa.

2. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe)
Kestää noin kaksi viikkoa, jona aikana hiusten kasvu loppuu solujen jakaantumisen loppumisen myötä. Karvatuppi supistuu, ja hius irtaantuu verisuonista ja ravinnonlähteistä. Hius ei vielä irtoa hiuspohjasta ilman mekaanista rasitusta.

3. Lepovaihe (telogeenivaihe)
Kestää 2-4 kuukautta. Sen aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. 




Iho 

Ihon tehtävät: Talin sekä hien eritys. Suojaa UV-säteilyltä, mikrobeilta, kulumiselta ja veden haihtumiselta. Ehkäisee aineiden imeytymistä ihoon. Pehmentää iskuja ja säätelee lämpöä. Viestittää, hälyttää ja tuo mielihyvää. 

Hydrolipidikalvo eli happokelmu on ihon pinta, jossa on rasvahappoja, hikeä ja ihosolujen eritteitä.

Orvaskesi eli epidermis tehtävänä on suojata elimistöä mekaanisesti, fysikaalisesti, kemiallisesti ja mikrobiologisesti.

Verinahka eli dermis toimii vesivarastona ja antaa mekaanista suojaa.

Ihonalaiskudos eli subkutis (hypodermis) pehmentää iskuja, ja toimii rasvavarastona ja lämpöeristeenä.
 
Hiuspohjan iho 

Normaalissa hiuspohjassa iho on ehjä, eikä siinä ole värimuutoksia.

Kuiva hiuspohja voi hilseillä. Hilse irtoaa hiuspohjasta pienehköinä hiukkasina. Hiuspohjan kuivumista voivat aiheuttaa säätilasta johtuvat ilmiöt, kuten talvella vähäinen ilmankosteus.

Rasvaisen hiuspohjan tunnistaa hilsekasautumista, jotka irtoavat hiuspohjaa käsiteltäessä. Rasvainen hilse on kellertävää ja paksua. Hiuspohja on punottava ja kutiava, ja siinä on finnejä. 

Ärtynyt hiuspohja on tulehtunut, jolloin ihon solutuotanto kiihtyy saadakseen sen tasapainoon. Näin hilseilyn noidankehä on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti