sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Hiusten värjäyskäsittelyt -tehtävä


1. KC:n värikartan sävyt ja vastavärit.
  
.1 sininen=tuhka       vastaväri on oranssi
.2 violetti=helmiäinen            vastaväri on keltainen
.3 keltainen=kulta         vastaväri on violetti
.4 oranssi=kupari          vastaväri on sininen    
.5 mahonki=oranssi+violetti    vastaväri on tupakka
.6 punainen             vastaväri on vihreä
.7 tupakka            vastaväri on mahonki
.8 vihreä          vastaväri on punainen



Väriopin tuntemisen merkitys hiusalan ammattilaiselle?
  • Hiusvärin sijoittuminen väriympyrään kertoo värin luonteesta mikä helpottaa värjäämistä ja onnistumista. 
  • Värien sekoittamisen kannalta on tärkeä osata tulkita väriympyrää.
  • Vastavärin huomioiminen värinvalinnassa, esim. hius on kuparinruskea ja asiakas haluaa siitä neutraalimman ruskean.
  • Miten ei toivottu sävy korjataan esim. liiallisen kultaisuuden poistaminen
  • Väriympyrä havainnollistaa lämpimiä ja kylmiä vivahteita.
Asiakkaan hiusten tummuuden analysoiminen ja määritteleminen N-sarjan kautta on tärkeää, koska se vaikuttaa lopputulokseen haluaako asiakas tummemman vai vaaleamman värin hiuksiin. Tummuusaste vaikuttaa myös mikä hapetevahvuus valitaan. Tummuusastetta tutkittaessa tulee huomioida asiakkaan tyven, pituuden ja latvan tummuusasteen ja sitä kautta lähteä valikoimaan oikeaa väriä. Jos asiakas haluaa tasaisen värin tyvestä latvaan, silloin välttämättä väri ei voi olla saman tummuusasteista. Huom! Jos asiakkaalla on rasvainen hius niin tummuusaste voi väärentyä jopa parilla asteella.

2. Hiusten harmaantuminen: Hiusnystyn pinnalla on melanosyyttisoluja, jotka tuottavat ihmisen hiuksen luonnollista väriainetta. Jokaisessa melanosyytin tumassa on geeniohje, joka määrittelee sen, minkä värisiä hänen hiuksensa ovat elämän eri vaiheissa. Kun ihmisellä tulee ikää enemmän, osa melanosyyteistä lopettaa melaniinin tuottamisen. Kun melaniinin tuottaminen lakkaa, hiukset ovat värittömiä. Näemme tällaiset hiukset valkoisena valon käydessä niihin. Kun värittömät hiukset sekoittuvat värillisten hiusten kanssa näemme hiuksistossa erilaisia harmaan sävyjä.

Hiusten luonnollinen väriaine on melaniini. Sitä tuottavat hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Melaniinia on kahdenlaista: rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini) melaniinia. 
Rakeinen väriaine eli eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa, jonka ihminen näkee ruskeana. Pieni rakeisen melaniinin määrä hiuksissa kertoo vaaleasta hiustenväristä ja suuri määrä tummasta hiustenväristä.
Hajanainen väriaine, eli feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa, jotka vaikuttavat ruskean värin sävyyn. Punahiuksisilla ihmisillä feomelaniinin määrä on suuri.

3. Keinotekoiset väriainesosat ovat joko tasalaatuisia synteettisiä (puhtaita ja tasalaatuisia, koska valmistus tehtaassa) tai luonnosta saatavia luonnon olosuhteista riippuvia kemiallisia aineita.

Keinotekoisia väriaineita on kahdenlaisia:
-Suoraväriainesosat ovat värillisiä pieniä molekyylejä, jotka eivät muuta väriään pakkauksessa, värivalmisteen vaikutuksen aikana tai sen jälkeen. 
Suoraväriaineet jaetaan kahteen ryhmään: tilapäisesti hiusrakenteeseen kiinnittyvät ja pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät (suoraväriainesosa kiinnittyy pysyvästi hiukseen, pysyvät hiuksessa täysin muuttumattomina pesusta pesuun)
-Hapettuvat väriainesosat ovat värittömiä ja siksi niitä usein kutsutaan esiväriainesosiksi. Ne muuttuvat värillisiksi, kun ne päästetään reagoimaan hapen avulla. Esim. kesto- ja kevytvärit.

Näiden kahden värin ero on siis se, että suoraväriainesosa on jo valmis värivalmiste, kun taas esiväriainesosa tarvitsee hapetteen.


4.Suoravärjäys värjäysmenetelmät

-Sähkökemiallinen värjäysmenetelmä soveltuu asiakkaalle, joka haluaa värin lähtevän pesun yhteydessä tai jos hiustenrakenne ei enää kestä hapettavia käsittelyjä.

-Mitä pidempi vaikutusaika sitä enemmän väriä kiinnittyy hiukseen.



-Kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärit pysyvät hiuksessa kunnes värjätty alue leikataan pois.
-Väri on tuotepakkauksessa värillistä, ja väri ei muutu vaikutusajan kuluessa. 


5. Hapettumiseen perustuvat värjäysmenetelmät perustuu nimensä mukaisesti hapettumiseen. Esiväriaineet muuttuvat värillisiksi vasta, kun ne reagoivat hapen kanssa. Värimassaan lisätään happea vapauttavaa hapetinta, esim. vetyperoksidia.
Hapetetta tarvitaan emäsvärinpoistossa (esim. vaalennuspesu), kevytvärjäyksessä, kestovärjäyksessä ja vaalennuksessa.
  • KC:llä on saatava 5 eri hapete vahvuutta: 1,5%, 3%, 6%, 9% ja 12%. Prosenttiluku ilmaisee sen, kuinka paljon siitä voi vapautua happea. Mitä vähemmän happea sitä hitaampi prosessi. Hapete valitaan vaalennustarpeen perusteella.
  • Yleisimmin kestovärjäyksessä käytössä on 3%, 6% ja 9% hapetteet.
  • Hiusten vaalentaminen: 3% hapete pystyy vaalentamaan 30minuutin vaikutusajalla noin puoli astetta. 6% hapete vaalentaa samassa ajassa 1-2 astetta ja 9% hapete vaalentaa 2,5 astetta. 
6. Hiusten vaalentumistaulukon, eli vaalennuspohjan avulla saadaan selville, minkä väriseksi hius muuttuu vaalennuksen vaikutusajan kuluessa. (esipigmentointi ja jälkipigmentointi) Vaikuttaa värinvalintaan värinsekoitusvaiheessa.

7. Hiuksiin syntyy jatkuvasti pysyviä rakennevaurioita ilmassa olevien vapaiden happiatomien aiheuttamana. Vapaat happiatomit katkaisevat rikkisidokset hiuksessa ja tällöin syntyy rakennevaurioita hiukseen, eli happivaurioita. Jos hiukseen laitetaan jotain happea vapauttavaa ainetta rakennevauriot syntyvät paljon nopeammin. Happea vapauttavia aineita ovat vetyperoksidi (kevyt- ja kestovärjäys, vaalennusvalmisteet ja permanentti), persulfaatit (vaalennusvalmisteet vetyperoksidin kanssa) ja bromaatit (permanentin kiinnitysvalmisteet).
Happivauriot näkyvät hiuksissa kiillottomuutena, sähköistymisenä, hiusten tunnun karkeutumisena, takkuuntumisena, latvojen haarautumisena ja vaikeana selvittämisenä.
 

Parturi-kampaajien tulee haastatella asiakasta ja tiedustella edellisistä käsittelyistä sekä asiakkaan käyttämistä tuotteista, jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa hiusten rakenteen ominaisuuksista. Esim. pitkiin hiuksiin voidaan valita tyveen kestoväri ja latvaan kevyt- tai suoraväri hiusten kunnon takia.

8. Olaplex korjaa ja hoitaa hiuksen kuitukerroksen rakennetta. Se estää rikkisiltoja katkeamasta käsittelyn yhteydessä (vaarana vaalennuksissa) ja korjaa jo katkenneita rikkisiltoja. Olaplexin ainesosa ehkäisee hiuksien katkeamiselta työntämällä happimolekyylin pois rikkisiltojen välistä, jotta rikkisillat pääsevät kiinnittymään luonnollisella tavalla.
Käyttö: Lisää Olaplex Multiplier No.1 värin tai vaalennusaineen sekaan. Värin/vaalennusaineen huuhdeltua pois hoida hiukset Olaplex Bond Perfector No.2:lla. Kotona asiakas voi hoitaa hiuksia Olaplex Hair Perfector No.3-tuotteella.

9. Vaalennuksen jälkeen asiakkaan olisi hyvä käyttää Olaplex Hair Perfector No.3-tuotetta kotona sekä hiuksia kosteuttavia tai korjaavia tuotteita. Väriä ylläpitävät tuotteet esim. color mask. Lämpösuoja ehdoton esim. föönauksen alle


10. Värjäyksen työvaiheet: 
-konsultaatio: asiakkaan toiveiden kuunteleminen
-hiusten analysoiminen: Onko hius hyvässä kunnossa vai onko rakennevaurioita? Onko tehty kemiallisia käsittelyjä aikaisemmin? 
-värin valinta asiakkaan toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan. Apuna N-sarja.
-tekniikka: käytetäänkö sivellin-, nokkapullo-, sormi-, kampa- vai lastatekniikkaa. Miten värimassa levitetään teknisesti + värinmäärä.
-asenne: Palvellaan asiakas tyytyväisenä loppuun asti ajasta, paikasta, tai päivästä riippumatta.

Vaalennuspesu
Yleensä ohje sisältää vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta sekoitussuhteella, jossa kaikkia on yhtä paljon. Massan voi valmistaa nokkapulloon tai reilunkokoiseen astiaan. Vaalennuspesu levitetään kuiviin pesemättömiin hiuksiin alottaen latvasta tyveä kohden. Värinpoiston tehoamista tarkkaillaan jatkuvasti. Kun haluttu vaalennustulos on saavutettu tuote huuhdellaan hiuksista pois.

Raidoituksen eri tekniikat 
-Folioraidoissa pystyy hyvin määrittelemään halutun raidan paksuuden ja kohdan missä raidoitusta haluaa olevan. Tekniikka ei ole nopein mahdollinen, mutta väri ei ainakaan sotkeudu muihin hiuksiin ollessa folion sisällä.
 -Huppuraidoissa ei ole vaarana että väriä menisi päänahkaan. Raitojen tiheyden voi määritellä, mutta jos haluaa esim. nyppiä joka reiästä hiuksen niin raitoja tulee paljon ja näyttää miltein siltä että koko pää olisi värjätty.

-kampa/sivellin raitojen levittäminen on melko nopeaa. Kammalla voidaan tehdä sekä erittäin tarkasti kohdistettuja värialueita että suurpiirteisesti toisiinsa sekoittuvia. liukuvia tai marmoroituvia väripintoja.
-Lastaraitoja voi käyttää esim. silloin kun halutaan varmistua siitä, että värimassa läpäisee esim. poimitut raidat tehokkaasti. Tällä tekniikalla väriä voidaan levittää kerroksittain. Lastaraidat eroavat folioraidoista siten, että lastaraitojen jälki on hieman epätarkempaa, mutta nopeampaa.    

Monivärjäyksessä on tarkoituksena sekoittaa eri värimassoja eri aikoina. Esim. tyveen pohjaväri ja osaan pituuksista/latvoihin eri värejä. Ammattilaisen tulee osata levittää värit niin, että hiusten laskeutuessa värit ovat halutussa paikassa. Hiusten osittelun tarkoituksena on helpottaa värin levittämistä sekä osioiden käsittelyä, nopeuttaa/selkeyttää työnkentelyä ja erottaa eri menetelmillä tai eri väreillä värjättävät alueet. Jaot voi olla suoria ja kaarevia tai niihen erilaisia yhdistelmiä. kuten siksak, ympyrä, ovaali ja kolmio.
Värimassan määrän tarpeeseen vaikuttavat hiusten pituus, tiheys ja rakennevaurioiden määrä. Liian runsas ja liian vähäinen värimassan käyttö ei ole taloudellista eikä ekologista. Jos kyseessä olisi lyhyiden hiusten värjäys kestovärillä, sekoittaisin värimassaa 80ml ainakin aluksi. Värjäyksen ainekustannus (KC Ultimate) värin ja hapetteen osalta olisi noin 6euroa.
Värituotteiden poispesemisen tarkoitus on poistaa värituotteet turvallisesti ja huolellisesti hiuspohjasta ja hiuksista. Vaalennusaineen poispesu tehdään runsaalla vesihuuhtelulla ja shampoolla, välttäen hieromista. Hapettuvat värit pestään pois veden ja shampoon avulla. Osa tuotteista on sellaisia, että niihin tulee lisätä vettä hitaasti samalla hieroen, emulgoiden. Suoraväriainesosia on monenlaisissa valmisteissa ja tämän vuoksi niiden poispeseminen vaihtelee tuoteryhmittäin (kasviväri:runsas vesihuuhtelu ja tarvittaessa useammalla perättäisellä shampoopesulla. Metalliväri: ei huuhdella hiuksista pois lainkaan).
 

11. KC:n hiusvärien käyttöohjeet

Luxima on kiiltosävyte, joka antaa läpikuultavan värjäystuloksen. Se sävyttää, voimistaa tai taittaa hiuksen omia sävyjä vaalentamatta hiuksen luonnollista väriä. Sopii värjätyn ja/tai vaalennetun hiuksen tummentamiseen. Häivyttää luonnollisesti harmaita hiuksia ja epätoivottuja sävyeroja hiuksista. Käytetään 1.5% hapetetta sekoitussuhteella 1:2. Vaikutusaika on vähintään 15minuuttia.  

Velvety on kevytväri ja äärimmäisen hellävarainen hiuksille ja lopputuloksesta tulee tasainen, kiiltävä ja luonnollinen. Kevytvärjäyksessä sekoitussuhde on 1:2 ja vaikutusaika on vähintään 20min, mutta jos Velvetystä haluaa tehdä kevytkestovärin niin sekoitussuhde on 1:1 ja vaikutusaika on vähintään 30min.

Ultimate on intensiivinen kestoväri voimakkaisiin värinmuutoksiin. Sisältää mm. intensiivisen punaisen R-sarjan ja intensiiviseen harmaan peittoon NN-sarjan. Sekoitussuhde on 1:1 ja vaikutusaika vähintään 30minuuttia.
Kuvahaun tulos haulle kc color ultimate

N vai NN?
NN-sarjalla voidaan lisätä värin peittokykyä entisestään. Käytä NN-sarjaa kun kyseessä on erittäin vastutuskykyinen hius tai kun lopputuloksen tärkein ominaisuus on peittokyky.

Ultimate Blond 900-sarja sisältää korkean vaalennustehon ja taittosävyn lisäksi myös 9.tummuusasteen antaen lopputulokseen pehmeyttä ja tasoituskykyä.
Velvety Blond 900-sarjan värejä voi sekoittaa myös muiden Velvety- värien kanssa. Valitaan kun halutaan kirkastaa ja sävyttää jo vaalennettuja/vaalennusvärjättyjä hiuksia.
Ultimate Blond 12-sarja sisältää korkean vaalennustehon lisäksi ainoastaan taittosävyn, joka antaa lopputulokseen kirkkautta ja taittaa.

Luxima Men- kiiltosävyte syventää ja korostaa hiusten omaa väriä sekä häivyttää harmaita hiuksia luonnollisesti. Se lisää kiiltoa ja eloisuutta hiuksiin. Sekoitussuhde on 1:2 1.5% hapetteen kanssa ja vaikutusaika on vähintään 5minuuttia.

KC Color Mixer on monikäyttöinen sekoiteväri luovaan värjäykseen. Soveltuu käyttää sellaisenaan tai voi sekoittaa Ultimate- ja Velvety-väreihin tehostamaan tai taittamaan käytettyä sävyä. Sekoitussuhde on 1:1.

Lämpökojeella voi lyhentää vaikutusaikaa ainakin yhdellä kolmanneksella. Herkkäihoisille asiakkaille se ei sovellu, koska tällöin värimassan ärsytysvaikutus voi lisääntyä.

12. Työturvallisuus ohjeita:
Kampaajien tulisi käyttää suojahansikkaita ja esiliinaa. Sekoittaa värimassat paikassa, jossa ilma poistuu työtilasta ja pölyävien värivalmisteiden sekoittamiseen tulisi olla hengityssuojain, ellei vetokaappia tai kohdeimureita ole käytettävissä.

Jos asiakkaalla on musta hennatatuointi eikä allergiaa ole todennut aikaisemmin voi allergia ilmetä kun asiakkaan hiuksia värjätään.

Parturi-kampaajien toimintaohjeet (http://www.teknokemia.fi/)
-Kampaaja ei ole velvollinen värjäämään alle 16-vuotiaiden hiuksia edes huoltajan suostumuksella.
- Käytä kertakäyttöisiä suojakäsineitä käsitellessäsi kampaamotuotteita. Vaihda suojakäsineet jokaiseen työvaiheeseen.
- Käytä kullekin tuotteelle suunniteltuja välineitä. 
- Mikäli asiakkaan hiuspohja on erityisen herkkä, ärtynyt tai vahingoittunut, voimakkaita käsittelyjä ei tule tehdä.
- Kysy asiakkaan aiemmista allergioista. Jos hän on aiemmin saanut hiusväreistä allergisen reaktion tai iho-oireita, hiuksia ei tule värjätä.
- Kysy, onko asiakas joskus ottanut mustan hennatatuoinnin; jos on, hiuksia ei tule värjätä mustan hennatatuoinnin aiheuttaman allergiariskin vuoksi.
- Värjätessä tai vaalennusaineita käytettäessä käytä aina saman valmistajan hapetetta ja väriainetta.
- Vältä tuotteiden joutumista silmiin. Jos tuotetta joutuu silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Jos asiakkaalla on piilolinssit, ne tulee poistaa ennen silmien huuhtelemista.
- Tarkista aika ajoin esim. värjäyksen tai permanentin teon aikana hiuspohjan kunto. Jos ilmenee ongelmia, esim. ärsytystä, lopeta värjäys heti ja huuhdo tuote pois hiuksista.
- Älä ylitä tai alita tuotteiden vaikutusaikaa.
- Huuhtele tuotteet -sampoot, hiusvärit, permanenttiaineet jne. - aina huolella pois.

13. Mitä värituubit Ultimate ja Velvety sisältävät?

Ultimate 7N inci

 AQUA: liuotin
CETYL ALCOHOL: hajua tai makua peittävä aine, emulgaattori, pehmentävä aine, vaahdon vahvistaja, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
PROPYLENE GLYCO: liuotin, viskositeetinsäätäjä, ihoa hoitava aine
CETEARETH-25: puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
STEARIC ACID: hajua/makua peittävä aine, puhdistava aine, emulgaattori, pinta-aktiivinen aine
STEARYL ALCOHOL: hajua tai makua peittävä aine, pehmentävä aine, emulgaattori, emulsiota stabiloiva aine, vaahdonvahvistaja, opalisoiva aine, rasvatasapainoa ylläpitävä aine, pinta-aktiivinen aine, viskositeetinsäätäjä
AMMONIA: hajua tai makua peittävä aine, puskuroiva aine 
POLYQUATERNIUM-6: 
ASCORBIC ACID:  ihoa hoitava aine, hajua tai makua peittävä aine, antioksidantti, puskuroiva aine 
DIMETHICONE: 
EDTA: 
SODIUM HYDROSULFITE: pelkistävä aine, viskositeetinsäätäjä 
SODIUM SULFITE: hiuksia kihartava tai suoristava aine, säilöntäaine
PARFUM: hajuste
P-PHENYLENEDIAMINE: hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE: 
RESORCINOL: hajua tai makua peittävä aine, hiuksia värjäävä aine
2-METHYLRESORCINOL: hiuksia värjäävä aine
P-AMINOPHENOL: hiuksia värjäävä aine
N-PHENYL-P-PHENYLENEDIAMINE SULFATE: hiuksia värjäävä aine
LINALOOL: hajuste, deodoroiva aine

Velvety 7N inci
AQUA
CETEARYL ALCOHOL
PROPYLENE GLYCOL
CETEARETH-25
ETHANOLAMINE: puskuroiva aine
COCAMIDE MEA
CETETH-2: emulgaattori
POLYQUATERNIUM-6
PALMITIC ACID: pehmentävä aine, emulgaattori  
ASCORBIC ACID
DIMETHICONE
EDTA
SODIUM HYDROSULFITE
SODIUM SULFITE 
P-PHENYLENEDIAMINE
4-CHLORORESORCINOL: hiuksia värjäävä aine
2-AMINO-4-HYDROXYETHYLAMINOANISOLE SULFATE
2-METHYLRESORCINOL
P-AMINOPHENOL 
 


 
 
 
        








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti