- Aaltoliikkeenä etenevää sähkömagneettista säteilyä. Säteilyssä jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituutensa. Valoa lyhytaaltoisempaa säteilyä kutsutaan ultravioletiksi ja pitempiaaltoista infrapunaksi.
- Valoaaltojen kolme perusominaisuutta: kirkkaus, väri (=aallonpituus) ja polarisaatio (=värähtely kulma).
- Näkyvän valon aallonpituusalueen vastaavat näkyvän valon spektrin (=kirjo esim. valon spektrin jakaantuminen eri väreihin sateenkaaressa) eri värejä.
Näköaistimuksen syntyminen
Sähkömagneettinen säteily heijastuu esineen pinnasta silmään muodostaen sen verkkokalvolle ylösalaisin olevan kuvan esineestä. Impulssit aiheuttavat ensin näkökaavakuvan aivokuoressa, sitten tiedostetun kuvan aivoissa. Yhdessä ajatustoiminnan kanssa tämä synnyttää esineestä saadun näköaistimuksen.
Väriaisti on näköelinten kykyä tulkita eri aallonpituuksien aiheuttamat aistimuserot eri väreinä.
Värisokeus on tila, jossa ihmisen väriasti on häiriintynyt tai puuttuu kokonaan. Värisokeuden luonne ja haitta-aste on riippuvainen siitä, minkä väriärsytystyypin kohdalla toiminnan vajavuutta esiintyy. Täysin värisokea ihminen näkee vain tummuuden ja vaaleuden eri asteet. Värisokeus on yleensä perinnöllistä, mutta se voi johtua myös alkoholimyrkytyksestä, tulehduksesta tai näköhermon sairaudesta.
Erilaisia valon etenemisvaihtoehtoja, eri värien kokeminen
Mitä enemmän silmän sauvasoluissa oleva rodopsiini eli näköpurppura on imenyt eri sävyjen aallonpituuden mukaista säteilyä, sitä herkemmän sanotaan silmän olevan kyseiselle sävylle ja sitä vaaleampana silmä sen kokee.
- Pinta, joka imee valonsäteet punaisia lukuun ottamatta, koetaan punaisena.
- Pinta, joka imee kaikki valonsäteet, koetaan mustana.
- Pinta, joka heijastaa kaikki valonsäteet, koetaan valkoisena.
- Pinta, joka heijastaa punaista, oranssia ja keltaista vastaavat aallonpituudet, koetaan oranssina.
- Kun samanaikaisesti saamme pitkäaaltoista punaista ja lyhytaaltoista violettia säteilyä, aistimme pinnan purppurana.
Pigmentit ovat aineita joilla on voimakas värjäävä vaikutus. Pigmentti voi olla läpikuultava tai peittävä. Luonnonpigmenteissä käytetään luonnosta saatavia aineita, kuten kasveja. Nykyisin valmistetaan paljon myös keinotekoisia pigmenttejä.
Sävy
Vivahde
Pieni poikkeama värisävystä ilmoitettuun suuntaan. Korostaa tai lieventää pääsävyn vaikutusta.
Tummuusaste
Usein verrataan värin syvyyteen. Mitta-asteikko 1-10
Kylmät värit:
Lämpimät värit:
Pastellivärit:
Neutraalit värit:
Murretut värit:
Kuvat pinterest.com
Lempivärini
Pienenä tyttönä rakastin sinisen eri sävyjä ja kasvaessa mieltymykseni kääntyi violetin pinkiksi. Nyt minulla ei ole varsinaista lempiväriä. Vaatteissa ja sisustuksessa tykkään mustasta, harmaasta ja valkoisesta.
Kuvat pinterest.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti