maanantai 21. maaliskuuta 2016

Hiusalan ergonomiaa

Pesupaikan ergonomia

Paras mahdollinen ergonominen työasento saavutetaan niin, että työntekijä nojautuu altaan varassa etuviistoon asentoon kohti asiakasta. Pää on suorassa, jalat ovat pienessä haara-asennossa ja kyynärpäät pysyvät lähellä kehoa. Pesupaikan ympärillä tulisi olla tilaa liikkua, jolloin vartalon sijainnille olisi useita vaihtoehtoja.

Föönauksen ergonomia

Hiusten föönaus on kaikkein eniten lihastyötä vaativa sekä sormien, ranteiden ja kyynärpään niveliä voimakkaasti rasittava parturi-kampaajan ammattityötä. Föönaaminen ergonomisesti tapahtuu niin, että vartalo pysyy pystyasennossa koko föönauksen ajan, eli pää on suorassa, jalat pienessä haara-asennossa ja paino jakautuu tasaisesti molemmille jaloille. Hartiat pysyvät rentoina, kyynärpäät mahdollisimman lähellä kehoa ja ranteet pysyvät ihanneasennossa. Fööniä kannatellaan pistooliotteella tai hankaotteella ja fööniä ja harjaa vaihdetaan tarpeen mukaan kädestä toiseen. Työntekijä liikkuu föönauksen aikana asiakkaan ympärillä niin, että asennot ovat mahdollisia.

Hiusten leikkauksen ergonomia

Vartalo pysyy pystyasennossa koko leikkauksen ajan, hartiat rentoina, kyynärpäät mahdollisimman lähellä kehoa, ranteet ovat ihanneasennossa ja työntekijä liikkuu leikkauksen aikana asiakkaan ympärillä niin, että ergonomiset asennot ovat mahdollisia.

Hiusten rullauksen ergonomia

Rullauksen aikana joudutaan usein nostamaan kyynärpäitä ylöspäin irti kyljistä, jolloin hartiaseudun lihakset tekevät pitkään staattista työtä. Koko hiuksiston rullaus vaatii myös paljon aikaa, jolloin sormien, ranteiden, kyynär- ja olkavarsien sekä hartian alueen lihakset ja nivelet kuormittuvat pitkäaikaisesti. Rullauksen ergonomiaan pätee samat asiat kuin edellisissäkin. Jos asiakkaalla on pitkät hiukset niin rullaus helpottuu, kun kallistaa asiakastuolin selkänojaa ja käyttää niskatukea. Rullauksessa on tärkeää muistaa säätää asiakkaan tuoli niin, että työskentelykorkeus mahdollistaa yläraajojen ergonomisen asennon. Apupöytää kannattaa kuljettaa mukana ja välttyä vartalon kiertyneiltä asennoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti