tiistai 8. joulukuuta 2015

Työssäoppimisen oppimispäiväkirja


3_s                   1_s           









  


Kuvat: http://omalook.fi/
 
Olen työssäoppimassa parturikampaamo & kauneushoitola Omalook:ssa.
Tässä yrityksen kotisivut http://omalook.fi/

26.10 maanantai

Ensimmäisenä päivänä tutustuin yrityksen tiloihin ja työntekijöihin. Yrityksessä on kaksi parturikampaajaa ja kosmetologi. Rennoilta ja asiantuntevilta vaikuttivat jo yhden päivän perusteella. Päivän aikana järjestelin välineitä ja pyyhin hyllyjen päältä pölyjä. 

27.10 tiistai

Toinen päivä alkoi tuttuun tapaan pölyjen pyyhkimisellä. Sen jälkeen pesin, föönasin ja lopuksi kiharsin yrittäjän hiukset. Loppu päivän tutustuin tarkemmin yrityksessä käytettäviin tuotteisiin. Seurasin päivän mittaa erilaisia asiakastöitä esim. miesten/naisten hiustenleikkausta ja tyven vaalennusta. 


28.10 keskiviikko

Aloitin päiväni tekemällä Morocconoil kosteusnaamio- hoidon hiuksiin yhdelle työntekijälle. Levitin kosteusnaamion shampoolla pestyihin ja pyyhkeellä kuivattuihin hiuksiin ristijaon mukaisesti. Harjoittelin intialaista pää/niskahierontaa kahdelle asiakkaalle. Siivoilin ja järjestelin paikkoja sekä pesin pyyhkeitä.

29.10 torstai

Siivoilu ja kaappejen järjestely jatkui myös torstaina. Kävin hakemassa Palmikosta tuotteen. Päivän mittaa seurailin sivusta asiakastöitä.

30.10 perjantai

Tein intialaisen päähieronnan yhdelle työntekijälle ja loppu päivän tein blogitehtäviä. Viikon aikana olen joka päivä seuraillut asiakastöitä. Enimmäkseen olen seurannut miesten hiustenleikkauksia. Miesten hiustenleikkauksissa alaosassa käytetään konetta ja pääliosa leikataan saksilla. 

2.11 maanantai

Pesin, föönasin ja kiharsin kahden työntekijän hiukset. Sain samalla vinkkejä miten eritavalla muotoiluraudalla pystyy tekemään kätevästi kiharoita. Huomasin, että työskentelyni on nopeutunut ja rutiini on tullut työhön esim. pesuotteet.

3.11 tiistai

Pesin shampoolla asiakkaan hiukset jonka jälkeen leikkasin asiakkaan hiukset (kaareva muotolinja ja kerrostusta hiuksiin). Lopuksi tein kaksi ranskalaista lettiä asiakkaan pyynnöstä. Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen ja niin myös ohjaajani kun tarkisti leikkauksen. Asiakkaan hiukset olivat paksut ja pitkät, joten haastavuutta riitti varsinkin pesupaikalla, mutta mielestäni onnistuin työssäni hyvin.

4.11 keskiviikko

Värjäsin tyven siskolta. Tyven levitys onnistui hyvin, mutta lopputulos oli haluttua tumman kuparia vaaleampi. Samalla tutustuin yrityksessä käytettäviin värisarjoihin. 
IdHAIR ColourID 100 ml
IDHAIR ColourID   
60 eri sävyä



5.11 torstai

Tein ohjaajalleni raitoja Magma väreillä. Pääsin harjoittelemaan raitojen tekemistä lastan avulla. Tekniikka tuntui aluksi vaikealta, mutta loppua kohden helpottui. Sen huomasi myös raidoista kun niitä tutki kuivana. Ongelmana ilmeni liian vähäinen aineen laitto osioon ja lastan kärkeen tuleva selvä raja. Onneksi pääliosassa raidat näyttivät hyvältä ja ohjaajani oli tyytyväinen sekä kehui työskentelyäni. 

 
Kuvahaun tulos haulle magma värikartta

6.11 perjantai

Kokeilin harjoituspäähän erilaisia kampauksia esim. banaaninutturaa. Sain opastusta ja vinkkejä työntekijöiltä erilaisien kampauksien tekemiseen. Loppu päivästä pesin ja järjestelin ohjaajani työkärryn. Kaksi viikkoa topissa on ollut antoisaa aikaa, koska olen päässyt seuraamaan yrittäjien arkea. Olen saanut paljon hyviä neuvoja jatkoa varten ja varmuutta tekemiseeni. Olen päässyt keskustelemaan paljon työntekijöiden kanssa heidän kokemuksista.   


 
20.11 perjantai
Aloitin päiväni pyyhkimällä liikkeen hyllyt. Pesin, föönasin ja tein ohjaajalleni kesäkiharoita GHD suoristusraudalla. Kiharoiden tekemisessä minulla meni jonkin verran aikaa sillä kihartaminen tapahtuu pienin osioin. Lopputulos oli aivan eri kuin jos olisi tehnyt normi kiharoita suoristusraudalla. Sen jälkeen pesin toisen työntekijän hiukset. Työ jäi kesken, koska minulle saapui asiakas hiustenleikkaukseen. Ohjaajani opasti minua, koska kyseessä oli miesten hiustenleikkaus ja siitä minulla on vain vähän kokemusta. Asiakkaalla oli jo ennestään aika lyhyt tukka, mutta lyhensimme sitä vielä entisestään. Harjoittelin samalla koneen käsittelyä takaosassa ja sivuilla. Pääliosan leikkasin saksilla samalla yhdistäen alaosan pituuteen. Asiakas oli tyytyväinen lopputulokseen ja samoin minä. Keskeneräinen työ jatkui.. Pesun jälkeen hiukset olivat jo kuivatettu. Harjoittelin lämpörullien kiertämistä työntekijän pitkiin hiuksiin. Tarkoituksena oli saada kestävät loivat kiharat nopeasti. Rullien kiertäminen oli helppoa ja nopeaa. Lopputulos miellytti molempia.
 Lopputulos kesäkiharoista



Lämpörullat kuumennetaan kuvassa näkyvässä laitteessa ja sen jälkeen kierretään asiakkaan tukkaan samalla tavalla kuin normaalit rullat.  






 Kuvassa näkyy lämpörullat kierrettynä hiuksiin.

Lopputulos

27.11 perjantai 

Päivän aikana katselin aika paljon asiakastöitä. Useita miehiä tuli leikkauttamaan hiuksia lyhyemmäksi. Muutaman värinlevityksen seurasin. Ensimmäiselle naiselle laitettiin koko päähän väriä, joka levitettiin nokkapullon avulla. Toiselle naiselle tyviväri. Levitys tapahtui ristijaon mukaisesti takanta eteenpäin. Väriä levitettiin lopuksi vielä vapaalla kädellä tyvestä latvaa kohti, mutta ei paljon. Pidin huolta, että asiakaspaikka oli siisti esim. lakaisin lattialta hiukset asiakkaan lähdettyä. Loppu päivästä pyyhin muutamia hyllyjä ja pesin kosmetologi huoneen lattian. 

4.12 perjantai

 Perjantaina oli tehtävänä seurata liikkeessä kulmien ja ripsien värjäystä, mutta asiakkaita ei tullut värjäyttämään ripsiä/kulmia. Joten keskustelin kosmetologin kanssa ja toimintatavat olivat suunnilleen samat mitä koulussa olin oppinut. Hän kertoi, että jos asiakkaalla on herkät silmät värjäykselle, niin ripsien huuhtominen tapahtuu valutustekniikalla (eli pää käännetään sivulle ja vettä valutetaan esim. märästä vanulapusta niin että ylimääräinen väri lähtee ripsistä pois). Ongelmana kuitenkin tässä tekniikassa on vaatteiden sotkeutuminen ja siksi on oltava erityisen varovainen. Kosmetologit suosivat enemmän tätä tekniikkaa, sillä sen toteuttaminen on helpompaa kun asiakas on täysin makuuasennossa eikä pesupaikalla. Aloitin päiväni pyyhkimällä hyllyjen päältä pölyjä. Sen jälkeen leikkasin ohjaajani hiukset, käyttäen pääosin veistä ja muotoilusaksia. Hän halusi, että hiuksen pinta jää "rosoisemmaksi", joten hyvänä vaihtoehtona oli leikata veitsellä ja samalla sain hyvää harjoitusta sen käyttöön. Pääsin myös leikkaamaan otsahiukset ensimmäistä kertaa. Aluksi leikkasin hiukset haluttuun pituuteen ja kuivana pointtaamalla lyhensin vielä hiukan otsatukkaa. Kerrostuksen tein myös veitsellä ja kuivana tarkistin vielä muotoilusaksilla. Tämä oli hyvä harjoitus, koska pääsin tekemään uusia asioita (esim. otsahiusten leikkaaminen) ja kertaamaan kerrostuksen leikkaamista. Päivän aikana suurin osa asiakkaista oli miehiä. Pääsin seuraamaan kuitenkin naisten lyhyiden hiustenleikkauksen sekä värjäyksen. Kyseessä oli monivärjäys, jota olemme harjoitelleet koulussa viime viikolla. Alaosa tuli tummemmaksi (6 tummuus) ja pääliosa vaaleammaksi (8tummuus), sekä päälle muutamia raitoja. Leikkaus tapahtui veitsellä (alaosaan porrastus, päälle kerrostus). Asiakastöiden seuraamisen välissä vein roskia ja siivoilin kosmetologin tilaa. Pyyhin sieltä tasot ja lakaisin sekä pesin lattian. Päivän aikana pesin pyykkiä sekä pidin huolta asiakaspaikkojen siisteydestä. 
 
11.12 perjantai

Päiväni alkoi pesemällä ja föönaamalla työntekijän hiukset. Sen jälkeen pesin ohjaajaltani tyvivärin pois hiuksista. Koska väriä oli jäänyt yli, siihen sekoitettiin hoitoainetta sekaan ja sen levitin latvoihin. Lopuksi vielä föönasin hiukset. Seurailin sivusta asiakastöitä omien töideni ohessa. Suurin osa asiakkaista oli miehiä, jotka halusivat hiusten siistimisen. Puolen päivän aikoihin minulle saapui asiakas. Levitin hänelle tyvivärin ja kevytvärin latvaan. Asiakkaalla on paksu ja pitkä tukka, joten tekemiseen meni aikaa. Pesin värin pois emulgoiden ja föönasin hiukset puolikuiviksi asiakkaan toiveen mukaisesti. Lopuksi tein hänelle kaksi napakkaa ranskalaista lettiä, jotta seuraavana päivänä hiukset olisivat kauniisti kiharalla. Asiakas oli tyytyväinen ja niin myös minä. :) Loppu päivästä vein roskat ja pidin huolta yleisestä siisteydestä.

 Kuvassa lopputulos asiakastyöstä


18.12 perjantai 

Viimeinen työssäoppimispäivä ennen joulua.. Aloitin kihartamalla työntekijän hiukset ja tein pääliosaan letin. Minulle saapui asiakas klo 11 värjäykseen. Levitin tyveen värin, hiukan tummempi kuin hiukset latvoista. Sen jälkeen tein vaaleita lastaraitoja Magma raitavärillä. Apua sain ohjaajaltani värien mittaamisessa. Vaikutusaika reilu puoli tuntia lämmössä. Olin tehnyt aikaisemmin lastaraitoja ohjaajalleni, mutta nyt levitys oli huomattavasti vaikeampaa johtuen tyvessä olevasta väristä. Olin tyytyväinen lopputulokseen. Asiakas olisi halunnut raidoista vaaleammat, mutta muuten oli tyytyväinen. Loppu päivän järjestelin ja pesin astioita sekä vein roskat.
Kuvahaun tulos haulle joulu 

15.1 perjantai 

Päiväni alkoi permanenttirullien kiertämisellä harjoituspäähän. Rullien kiertäminen oli haastavaa, koska harjoituspäässä oli niin eri pituisia hiuksia. Siinä ohessa seurasin kun asiakkaalle tehtiin permanentti käyttäen klassista rullausta. Yrityksessä käytetään Goldwellin permanenttiainetta. Permanentin tekemiseen on varattu aikaa kaksi tuntia. Aikaan vaikuttaa millaiset hiukset on kyseessä ja kuinka paljon on tehnyt permanenttejä. Hinta permanentissa: lyhyet hiukset 85euroa, puolipitkät hiukset 100euroa ja pitkät 115euroa. Osapermanentin hinta: extra lyhyet hiukset 48euroa ja lyhyet hiukset 58euroa. Permanentti sisältää leikkauksen. Rullatessani permistä harjoituspäähän sain hyödyllisiä vinkkejä esim. kostuta latvapaperia niin rullaus helpottuu, miten rullata jos on eripituisia hiuksia osiossa, permisainetta voi myös laittaa jo rullauksen yhteydessä jos kyseessä vaikeasti rullattavat hiukset. 
Puolen päivän aikaa aloitin tekemään raitoja ohjaajalleni. Raidat tein lastan avulla vaalennusaineella. Hiuksissa oli jo valmiiksi vaaleita raitoja, joten yleisilmeestä tuli entistä vaaleampi. Molemmat oltiin tyytyväisiä loppu tulokseen.  

22.1 perjantai 

Aamuni alkoi harjoittelemalla veitsellä leikkausta työntekijälle. Ohjaajani opasti veitsen käytössä. Sen jälkeen pyyhin pölyjä tai suurimmaksi osaksi karvoja hyllyiltä ja pesin altaan pesupaikalta. Oli aika istahtaa alas ja tutkia liikkeessä käytettäviä permanentti aineita tarkemmin. Perjantai päivä oli aika ilta painotteinen asiakkaiden suhteen, joten pystyin vähän hemmottelemaan ohjaajaani intialaisen niska-, päähieronnan parissa. Rentouduttua tein hänelle kiharoita hiuksiin ja lopuksi nypin sekä värjäsin kulmakarvat. Kulmakarvojen nyppiminen oli hyvää harjoitusta, koska ennen sitä en ole tehnyt toiselle.   

29.1 perjantai

Heti työn touhuun saavuttuani kampaamoon.. Levitin tyvivärin ohjaajalleni. 30 minuutin vaikutusajan jälkeen pesin värin pois ja laitoin kauttaaltaan hiuksiin värin johon oli sekoitettu mukaan hoitoainetta kiiltoa antamaan. Sen annoin vaikuttaa 10 minuuttia ja sitten pesu ja föönaus. Ohjaaja halusi rentoa kampausta iltaa varten, joten kiharsin hiukset pienissä osioissa ja kiinnitin nipseillä takaa kiinni. 

Tässä lopputulos.

Ruokailun jälkeen vein roskat ja lakaisin lattioita. Sen jälkeen värjäsin työntekijän ripset Refectocil värillä. 
 
Loppu päivästä seurailin asiakastöitä. Kaksi naisten hiustenleikkausta, jossa toisessa tehtiin mallin muutos. 
 
5.2 perjantai


Aloitin päiväni seuraamalla asiakastöitä. Kun saavuin kampaamoon, monivärjäys oli jo aluillaan. Asiakas halusi alaosan tummemmaksi ja syvemmän näköiseksi ja pääliosan vaaleaksi. Pääliosa oli jo valmiiksi vaalea, joten sitä korostettiin kauniin vaaleilla raidoilla. Samalla seurasin koko pään hiuksien värjäystä. Levitys tapahtui nokkapullolla asiakaspaikalla ja lopuksi hiusrajat siistittiin siveltimellä. Asiakkaalla oli lyhyet hiukset joten värin levitystekniikka oli toimiva. Siinä välissä pyyhin hyllyiltä pölyt ja lakasin hiukset lattialta. Ohjaajani halusi jälleen kerran kiharoita hiuksiin, joten siinä pystyin olla hyvin avuksi. Ainakin kiharoiden tekeminen alkaa sujumaan! :) Päivän lopuksi leikkasin miehen hiukset käyttäen konetta alaosassa ja pääliosassa saksia. Tärkeintä työssä oli muistaa yhdistää pääli- ja sivuosat, ettei merkittävää rajaa jää näkyviin.

12.2  perjantai
Minulle saapui asiakas heti aamusta hiusten värjäykseen. Tuttu asiakas oli kyseessä, joten tiedossa oli jo toivomuksen värin suhteen. Tyveen laitoin puolet 4/0 ja 3/0+ hapete ja noin reilu 20min vaikutusajan jälkeen kastelin hieman latvoja ja pyyhekuivasin, jonka jälkeen levitin kiiltosävytteen latvaan (ylijäänyt värimassa+hoitoaine). Asiakkaan toivomuksena oli että hiukset jätettäisiin puoli kuiviksi ja kaksi ranskalaista lettiä. Toivomus toteutui ja asiakas lähti tyytyväisenä kampaamosta. Asiakkaan lähdettyä pyyhin vähän pölyjä ja lakaisin lattioita. Loppu päivä menikin kosmetologin hiusten kimpussa. Pesin hiukset silver shampoolla ja annoin vaikuttaa noin reilu 10min. Hänelläkin oli toivomuksena kaksi ranskalaista lettiä. Sain siis päivän aikana harjoitella ihan urakalla letitystä ja huomasin, että letitys onnistuu paremmin puolikuiviin hiuksiin kuin täysin puhtaisiin ja kuiviin hiuksiin. Jos hiukset ovat puhtaat ja kuivat letitys meinaa luistaa, joten näppiote täytyy pitää tiukempana. 

Viikon mittainen toppi

Viikon varrella pääsin topissa tekemään enemmän asiakkaita 40% alennuksella opiskelijatyönä. Muutamalle miehelle leikkasin "kesätukan" ja pitkätukkaiselle naiselle latvojen siistimisen. Miesten leikkauksia en ole paljon tehnyt, varsinkaan koneella leikannut, joten siinä samalla sain hyvää harjoitusta. Päivät kului nopeasti työtä tehden.   

8.4 perjantai

Sovittiin kaverini kanssa, joka on permanentti näytön asiakas samalla, että testataan erilaisia patukka kokoja halutun kiharan mukaan. Aikaisemmin olin tehnyt Koekiharat patukoilla, mutta lopputulos oli aika hurja. :D 

Tässä kuvia ensimmäisestä koekiharoista, alaosa spiraalia ja yläosa tiiliskivi 
 
Tällä kertaa tein koko pään spiraalirullauksen mukaisesti, käyttäen hiukan isompia patukoita. Seuraava kerta onkin sitten näyttö! Opin kokeiluista sen, että otan isommat osiot ja patukat. Jännityksellä odotan lopputulosta. Päivän aikana en oikeastaan kerennyt muuta tehdä, koska itse rullauksessa meni jonkin aikaa ja kuivaus tapahtui todella hitaasti. 

15.4 perjantai  

Päiväni alkoi ohjaajani hiusten värjäyksellä. Toiveena oli saada "keltaisuus" pois hiuksista. Levitin aluksi tyvivärin ja sen jälkeen ne "keltaiset" kohdat. Keltaisuutta oli enemmänkin pääliosassa. Pesupaikalla laitoin vielä lopun väristä hiuksiin, jossa oli hiukan hoitoainetta mukana. Lopputulos oli kauniin tasaisen vaalea.


 Puolen päivän aikaa miule saapui asiakas. Kyseessä oli suoran muotolinjan leikkaaminen. Hiuksista lähti noin 10cm pois huonon latvan takia. Hiuksia oli vaalennettu aika rajusti tummasta vaaleaksi, joten latvan huonokuntoisuus on odotettavissa. Sain hyviä vinkkejä leikkauksessa. Etenkin ohjaajat kiinnittivät huomiota huonoon ergonomiaan. Korjasin ergonomiaa esim. asiakastuolin korkeuden säätämisellä ja saksien oikein pitämisellä. Jatkuvasti täytyy itselleen muistutella, että mitenkäs se ergonomia..! Nyt tuntuu, että hallitsen paremmin suoran muotolinjan leikkauksenkin. Vaikka saattaa tuntua, että suoraa on helppo leikata, mutta siinäkin on huomioitava monta asiaa halutun lopputuloksen saamiseksi. Symmetrisyyden tarkistaminen leikkauksen edetessä sekä muistaa pyytää asiakasta hiukan kallistamaan päätä on tärkeää. Kun halutaan täysin suora muotolinja, kannattaa lopuksi vielä täysin suoristaa hiukset muotoiluraudan avulla ja tarkistaa leikkauksen muotolinja. Päivä kului mukavasti töitä tehdessä :)

22.4 perjantai

Hiljainen päivä kaikkien osalta. Hyvä minulle, koska pääsin hemmottelemaan työntekijöitä ja samalla sain hyvää harjoitusta kulmien ja ripsien värjäykseen. Aloitin tekemällä hoidon ohjaajani hiuksiin. Takana monta vaalennusta ja kärsineet latvat, joten hyvä välillä tehdä kunnon tehohoito hiuksiin. Aluksi pesin normaalisti hiukset ja sen jälkeen laitoin pyyhekuiviin hiuksiin Moroccanoil kosteusnaamion. Hieroin ja annoin naamion vaikuttaa hiuksissa 5minuutin ajan.
 Hoidon jälkeen hiukset tuntuivat täysin erilaisilta, pehmeiltä ja terveemmiltä. Sitten vuorossa oli ripset ja kulmat. Värjäyksen jälkeen muotoilin vielä kulmat siistiksi. 

 Ripsiin laitoin sinimustaa ja kulmiin mustaa sekä hiukan ruskeaa.

Ripsien ja kulmien värjääminen sujui ihan hyvin vaikka en ole niitä paljon tehnyt. Loppu päivästä pyyhin hyllyiltä pölyjä ja järjestelin lehtiä.  

29.4
Päivän projektina oli kampaukseen tulevien lisäkkeiden vaalentaminen. 

Kuvassa lähtötilanne. Hiukset on jo kertaalleen vaalennettu, mutta edelleen liian "keltaiset" asiakkaan omaan tukkaan nähden.

Kuvassa vaalennusaine on vaikuttamassa.

Lopputulos hiuksista. Lisäkkeisiin pitää vielä laittaa taittoa, jotta hiukset sopivat asiakkaan hiusten väriin.
 Vaalennusprojektin välissä pesin ohjaajani hiukset ja testasin miltä näyttää kiharat hänen uudessa lyhyemmässä tukassa.

 Mielestäni kiharat sopi hyvin lyhyeen a-linjaan leikattuun hiukseet, jossa on porrastusta takaosassa.

13.5 
 
Uutta väriä ohjaajani hiuksiin! Aluksi levitin tyveen 6/7+3% hapete. Vaikutusaika n. 30min. Pesupaikalla levitin pääsääntöisesti latvoihin 8/0 ja 9/8+1,5% hapete. Vaikutusaika n. 5 min. 

Tässä on lopputulos värjäyksestä.  
Päivän lopussa minulle saapui nais asiakas hiustenleikkaukseen. Hän halusi jotain muutosta hiuksiin. Asiakkaan hiukset oli hennot ja pääliosassa näkyi vanhan permanentin kuluneet kiharat. Leikkasin porrastusta alaosaan ja kerrostusta pääliosaan, jotta hennot hiukset saisivat vähän ryhtiä. Asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti